CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM - Martin Havelka mezi námi ve škole

Ve středu 17. 6. 2009 jsme měli ve škole vzácnou návštěvu – přišel mezi nás pan Martin Havelka, herec Městského divadla v Brně. Moc jsme se na něj těšili, protože celý rok jsme každý měsíc navštěvovali představení tohoto divadla a pan Havelka patří k našim oblíbeným umělcům. Měli jsme možnost tleskat mu po hrách Sluha dvou pánů nebo Poprask na laguně či během muzikálu Čarodějky z Eastwicku.

Velmi si vážíme toho, že si pan Havelka na nás udělal čas, víme totiž, jak je pracovně vytížený. Po krátkém úvodu nám nejprve přečetl pohádku Tři sestry z knihy Jana Wericha Fimfárum. Ač byla učebna nabitá ve švech – seděli tam žáci osmých a devátých tříd – bylo ticho, všichni s napětím poslouchali a užívali si, že nám Pan herec čte. A pan Havelka si to také užíval – četl krásně, měnil hlasy jako na dabingu a my měli pocit, jako by ty tři sestry, jež se vsadily, která napálí svého manžela co nejlépe, tu byly také, úplně jsme je viděli a děj pohádky prožívali o to lépe.

Po skončení čtení byl pan Havelka ochotný odpovědět nám na naše zvídavé dotazy, a tak jsme se například dozvěděli, které role má rád (prý jsou všechny „jako děťátka, se kterými se nerad loučí“), že má občas problémy vzpomenout si na text, a tudíž je vděčný za nápovědu v divadle, že studoval hotelovou školu v Karlových Varech, že je náčelníkem Siouxů a jeho indiánské jméno v překladu zní „Ten, který neumí říct ne“ - proto prý také prosbu přijít mezi nás do školy neodmítl. Vzpomínal i na svou docházku do školy a jak zachraňoval spolužáky před zkoušením z matiky tím, že snědl křídu (druhou možností prý bylo už jen se počurat) – a pak že ho učitelé museli ošetřovat a tím pádem se hodina matematiky nekonala.

Celé setkání s ním probíhalo v pohodě a úsměvné atmosféře. Už se těšíme, že ho na podzim zase uvidíme na jevišti divadla – a i kdyby hrál nějakého „záporáka“, my budeme vědět, že je to milý, vtipný a příjemný člověk.

Pan Havelka mezi nás přišel, viděl...a dá se říct, že zvítězil. Zvítězil nad hloupým názorem některých „moderních týpků“, že knihy jsou už překonaná a zbytečná věc. Naopak – pan Havelka nám dokázal, že číst knihy je záležitost zajímavá a příjemná.

Děkujeme!