Bíly jogurt, to je poklad.
přinášíme o tom doklad.
Zaděláme na muffiny,
pochutná si, kdo není líný.
Připravíme rychlou pizzu,
pošmáknem si jako v Ritzu.
Také dezert po obědě,
nevypadá vůbec bledě.
Když to sami vyzkoušíte,
okolí tím potěšíte
Proč taková oslavná báseň na bílý jogurt? Žáci naší školy dostávají v rámci „Mléko do škol“ i jogurty, které jsou bez příchutě a ne vždy si je všichni rozeberou a sní. Shromáždili jsme pro Vás několik receptů, jak z obyčejného bílého jogurtu vytvořit něco neobyčejně jednoduchého a lahodného. Pro inspiraci uvádíme dva. Ostatní si můžete vzít na nástěnce u šaten. A můžete přidat i ten svůj, pokud nějaký máte. Proč? Protože „Jogurt denně v koláči, zdraví nám přinášíJ“
1 bílý jogurt, 1,5 kelímku polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 1 vejce, špetka soli – mícháme, dokud není těsto hladké. Rozprostřeme na plech nebo do formy a na těsto dáme to, co máme na pizze rádi (kečup, šunka, cibule, papriky, rajčata, žampiony, sýr,…) Přidáme koření (bazalku, provensálské nebo oregano). Pečeme v troubě na 160°C asi 35 – 40 minut (dokud nezrůžoví okraje těsta).
1 bílí jogurt, 250 g Hera x Zlatá Haná, 500 g polohrubé mouky, trochu kypřícího prášku – vše smíchat a vypracovat těsto, vyválet cca 3 mm tloušťku a rozkrájet na čtverce, ty naplnit povidly (nejlepší jsou jablečná povidla+ ořechy+ skořice, protože nevytékají při pečení ze šátečků), dáme na plech s pečícím papírem (nepotíráme vajíčkem), pečeme ve vyhřáté troubě na 180°c /160°c horkovzdušné 15-20 min.
Zapsaly: Kateřina Kuchařová, 8. A, Olga Matoušková