V pátek 26. října jsme se připojili k oslavě narozenin naší země. Připomněli jsme si, že před sto lety vzniklo samostatné Československo. Během projektového dne jsme se vraceli ke „kořenům“, tedy k osobnostem, které měly vliv na český národ, a hodnotám, na kterých český národ stojí. Povídali jsme si o tom, co tvoří „kmen“ národa, tedy, proč je důležité mít svůj jazyk, své území, právní systém, vládu a kulturu. A „koruna“? Tu tvoříme my, jednotliví lidé. Doufám, že se nám podařilo ukázat si, že jako český národ máme být na co hrdí. Slavnostní atmosféru podtrhlo i to, že parlament na tento den vyhlásil Den elegance a většina žáků přišla hezky společensky oblečena. Dopoledne jsme zakončili vysazením lípy, našeho národního stromu, na školním pozemku. Toto výročí je pro nás všechny opravdu jedinečné, protože kdo z nás bude moci oslavit to dvousté?

Olga Matoušková

A jak si den prožili žáci naší školy?

Den se nám velmi líbil a určitě bychom ho někdy zopakovali. Nejen proto, že výuka proběhla odlišnou formou, ale i proto, že jsme se mohli něco nového dovědět a připomenout si osobnosti, které jsou úzce spojeni s historií naší republiky.

Dominik a David

Jak jsme na škole oslavili 100. výročí ČR? Všichni jsme přišli v oblečení, které se (asi) nosilo za první republiky. Já jsem přišla i s trikolorou. Povedlo se mi jako jedné z prvních vyluštit slova napsaná v hlaholici, a také napsat v hlaholici své jméno. Každý z nás napsal své jméno i na papírek ve tvaru lípového listu. Ten jsme nalepili na plakát s obrázkem lípy, která znázorňovala náš český národ. Povídali jsme si o tom, na co můžeme být jako Češi hrdí a co naše země musí mít, aby fungovala: jazyk, území, kulturu, vládu a zákony. Nakonec jsem se dočkala i sázení lípy.

Julie

V pátek, kdy jsme slavili 100. výročí republiky, jsme si povídali o našich významných lidech, o našem národním stromu, a o tom, proč jsme my Češi rádi, že jsme Češi. Luštili jsme hlaholici, kterou vymysleli Cyril a Metoděj, a také jsme se v hlaholici podepsali. Luštili jsme křížovku s výrazy, které se týkaly naší země. Přemýšleli jsme o tom, co by se stalo, kdybychom neměli svoji kulturu, vládu, území, právní systém a jazyk. A nakonec jsme šli sázet lípu, náš národní strom.

Terezka

Mně se páteční dopoledne moc líbilo. Povídali jsme si o našem národním stromu (lípě), o znacích státu, o významných lidech a o tom, že 100 let je hodně velká událost. Luštili jsme hlaholici a mohli jsme si v hlaholici napsat i svoje jméno. Povídali jsme si i o tom, co by bylo, kdybychom neměli svůj jazyk, zákon, svoji kulturu, vládu a své území. Jmenovali jsme i hodnoty a osobnosti, které jsou důležité pro nás Čechy. Oslavu jsme spojili se Dnem elegance, takže jsme byli i slavnostně oblečení. A nakonec jsme zasadili lípu.

Lukáš

Tento den mě s mou třídou velice bavil, protože takové svátky doma vůbec neslavíme. Bylo to pro mě velmi netradiční, ale přece 100 let naší republiky se oslavit musí. Jsem hrdá, že jsem Češka. Možná nejsme nejbohatší a největší země, ale do Ameriky či do Itálie nebo někam jinam bych se odstěhovat nemohlaJ

Nela

Pátek se mi hodně líbil. Přišli jsme oblečení jako za první republiky. Naučila jsem se spoustu nových věcí, třeba jak se luští hlaholice a křížovka o našem státě. Ve skupinkách jsme přemýšleli o tom, proč tady musí být soudy, vláda, proč potřebujeme své území, řeč a zvyky a proč jsme hrdí na to, že jsme Češi. Bavili jsme se také o bystrcké lípě a významných bystrckých lidech.

Eliška

Výběr fotek si můžete prohlédnout v naší galerii.