Ve dnech 16. – 17. 11. 2019 se konala akce „Simulované zastupitelstvo“ pro žáky bystrckých škol, kterou pořádala společnost Agora CE.

První den jsme se seznamovali s fungováním komunální politiky a diskutovali o problémech, které trápí bystrcké studenty. Poprvé jsme se také setkali s panem starostou Kratochvílem, který s námi o těchto problémech diskutoval. Na konci dopoledního programu jsme sestavili koláž pro zastupitele, na níž jsme uvedli veškerá témata, která jsme rozebírali. Večer jsme pak mohli sledovat reálné zasedání zastupitelstva MČ Brno-Bystrc. Zde jsme také mohli načerpat inspiraci pro další den projektu.

Druhý den jsme se rozdělili do čtyř fiktivních politických stran a společně s některými členy městské rady jsme sestavovali a zdokonalovali naše návrhy, které jsme museli z pouhých nápadů dovést do formy, kterou bychom mohli představit panu starostovi na simulovaném zasedání zastupitelstva. Pro realizaci těchto nápadů bylo nutné získat finance, vyhledat vhodný prostor a v neposlední řadě podat návrh tak, abychom přesvědčili ostatní zastupitele o nutnosti jeho realizace. Poté jsme naše návrhy prezentovali. O to více jsme byli nervózní, že nám předsedal pan starosta a sledovali nás naši spolužáci. Spoustu návrhů jsme sice museli složitě obhajovat, ale nakonec se vše vydařilo a všichni jsme odcházeli spokojení.      

Velkým přínosem byla možnost sledovat, jak probíhá jednání zastupitelstva. Také možnost vyzkoušet si, jak složité je jednání např. o rozpočtu obce a že není jednoduché přesvědčit kolegy z jiných politických stran o našich návrzích.

Děkujeme panu starostovi i ostatním zastupitelům, kteří přišli mezi nás a věnovali nám svůj čas.

Radim a Pavel Žaludovi, Petra Stupková a Jaroslav Kozmin, žáci 9.B, ZŠ Heyrovského            

Fotogalerie